De Leica SL2 S, mooi materiaal ,geknipt voor snelle foto’s.

Met de nieuwe SL2-S breidt Leica zijn gamma full-frame systeemcamera’s met verwisselbare lenzen uit. Zoals de naam al aangeeft, is de SL2-S de nieuwe variant van de SL2 die vorig jaar uitkwam. Deze nieuwe versie deelt er dan ook veel eigenschappen en gelijkenissen mee. Maar de S op het einde wijst op een verschil, en dat zou wel eens met snelheid te maken kunnen hebben.

 

De SL2-S heeft dezelfde body, hetzelfde ontwerp, dezelfde oerdegelijke bouw, hetzelfde lcd-touchscreen, dezelfde zoeker, accu, ingebouwde beeldstabilisatie en hetzelfde autofocussysteem als de SL2. Het verschil zit in de sensor: in plaats van de chip met een hoge resolutie van 47,3 megapixel in de SL2, beschikt de SL2-S over een volledig nieuwe backlight sensor van 24 megapixel. Met deze lagere resolutie kan de camera met zijn elektronische sluiter tot 25 bps vastleggen (9 bps met de mechanische sluiter), en de backlight zorgt in vergelijking met de SL2 voor een groter ISO-bereik en betere prestaties bij weinig licht. Dit is de eerste keer dat Leica een backlight sensor gebruikt.

 

De SL2-S kan tot ISO 100.000 filmen en het bedrijf bevestigt dat er bij extreem hoge ISO's minder ruis is en dat de kleuren beter zijn. Als je vaststelt dat je een hogere resolutie nodig hebt, kun je met de modus voor meervoudige belichting tot acht opnamen in een enkel beeld van 96 megapixel combineren. Dankzij het interne buffergeheugen van 4 GB kan de SL2-S burst-opnames van 9 JPEG’s per seconde maken, totdat de SD-kaarten in de twee UHS-II-geheugenslots vol zijn.

Net zoals de SL2 beschikt de SL2-S over gescheiden foto- en videomodi. Zo kun je de functies en parameters van de camera afzonderlijk afstellen voor iedere taak en tussen de twee schakelen. Hij kan beeldsequenties vastleggen in 4K 10 bits 4: 2: 2 en Cinema 4K ProRES tot 30 bps op een SD-kaart, of tot 60 bps op een externe recorder via zijn HDMI-poort. Daarnaast beschikt hij over L-log en twee ingebouwde LUT’s zodat je de bewerkte versie gemakkelijker kunt bekijken.

 

De interne verschillen buiten beschouwing gelaten, is de SL2-S bijna een rechtstreekse kloon van de SL2. Hij heeft dezelfde boven- en onderkant in dik gefreesd aluminium, die bevestigd zijn aan een frame van magnesiumlegering. De OLED-zoeker van 5,76 megapixel wordt enkel overtroefd door die van de recente A7S III van Sony, en de body is stof- en waterbestendig (IP54) en blijft werken bij temperaturen tot -10 graden Celsius.

Leica zegt dat het van plan is om in het eerste semester van 2021 de firmware te updaten. Dan wordt er een bepaald aantal nieuwe functies toegevoegd, zoals een verbeterd algoritme voor de autofocus, focus-tracking, 4K 60p interne opname, Long GOP-opname, gesegmenteerde video, automatische focus-tracking, een golfvormmonitor, een tally-modus, kleurenbalken en een verbeterde live-view om foto’s in zwakke lichtomstandigheden te kunnen maken. De SL2-S (alsook de SL2 en de S3) worden vanaf nu volledig ondersteund door Capture One. Zo hebben fotografen naast Lightroom nog een andere softwareoptie voor tethered fotograferen.