Laowa 100 mm f/2.8 2X Ultra Macro APO

 

Na het succes van de Laowa 60 mm f/2.8 2:1, is de 100 mm f/2.8 2:1 de tweede macrolens van Laowa met vergrotingsfactor 2:1. Dit nieuwe 100 mm objectief is geschikt voor full-framesensors en kan scherpstellen met een vergrotingsfactor van 2. 100 mm is de populairste brandpuntafstand onder macrofotografen.

 

Maar alle 100 mm macro-objectieven die momenteel op de markt zijn, hebben een vergrotingsfactor van slechts 1:1 (ware grootte) of kleiner. Over het algemeen is het voor macrofotografen een ware uitdaging om kleine insecten te fotograferen. Dankzij het uitgebreidere vergrotingsbereik van de nieuwe Laowa Macro kunnen fotografen nog kleinere onderwerpen fotograferen, waardoor het een van de meest veelzijdige macrolenzen op de markt is. Venus Optics is erin geslaagd om het objectief zo klein mogelijk te houden; met afmetingen die ongeveer gelijk zijn aan die van andere 1:1-macrolenzen op de markt.

 

 

De macrolens Laowa 100 mm 2:1 heeft een achromatisch ontwerp (APO) dat helpt chromatische aberratie te voorkomen. Chromatische aberratie (CA) is een van de lastigste problemen voor lensontwerpers, want het verpest regelmatig foto’s die anders perfect waren geweest. Sommige macrolenzen op de markt hebben de chromatische aberratie zeer goed onder controle in het “scherpstelgebied”, maar niet in de “onscherpe” zones. De Laowa 100 mm levert echter uitzonderlijke prestaties wat betreft het onderdrukken van chromatische aberratie, zowel in het scherpstelgebied als daarbuiten. Het onderwerp op de foto zal niet bezoedeld worden door ongewenste kleurfranjes.

 

 

De Canon-versie van de macrolens Laowa 100 mm f/2.8 2:1 beschikt over een ingebouwde processor en diafragmamotor. Fotografen kunnen vanaf nu de diafragmaopening en de belichting via de camera zelf instellen en de EXIF-data op de foto’s opslaan. Op de camera verschijnt ook een scherpstelindicator waardoor je gemakkelijker kunt focussen. Die nieuwe functie is natuurlijk erg handig voor macrofotografen wanneer ze fotograferen met een kleinere diafragmaopening, want het diafragma zal niet sluiten wanneer je de sluiter ontspant. Zo blijft er licht in de zoeker.

 

 

De Laowa 100 mm f/2.8 is niet alleen een buitengewone macrolens, maar ook een zeer aangename portretlens omdat je op oneindig kunt scherpstellen. Het optische ontwerp met 12 elementen in 10 groepen levert kristalheldere beelden op, zowel in macro als op een oneindige afstand. De lichtsterkte van f/2.8 en het ronde diafragma zorgen voor een licht diffuse bokeh en isoleren het onderwerp van de achtergrond. Het objectief beschikt over een intern scherpstelmechanisme waardoor de lenscilinder niet langer wordt tijdens het scherpstellen. Er is een multilayer coating aangebracht om de lensreflecties en beeldschaduwen te beperken, wat resulteert in een groter contrast.