Canon RF 50 mm f/1.8 STM, veelzijdig en goedkoop!

 

De nieuwe Canon RF 50 mm f/1.8 STM is een klein en licht objectief. Het is de RF-versie van de Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Dit objectief is populair omdat het bepaalde voordelen combineert op een manier die je praktisch in geen enkel ander objectief terugvindt: hij is licht, goedkoop, optisch uitstekend en gewoonweg briljant. 

Normaal gezien gaat een lichte en goedkope lens niet gepaard met een goede beeldkwaliteit. Maar voor deze 50 mm-lenzen is dat wel het geval. Daar is een logische verklaring voor. Hij heeft het klassieke brandpunt van een standaardlens. Het optische ontwerp is niet bijzonder complex, en als je ook het mechanische ontwerp eenvoudig houdt door geen L-objectief met een nano-USM autofocusmotor te maken, dan krijg je een optisch zeer goed objectief dat nog eens aantrekkelijk in prijs is ook.

 

De toepassingsmogelijkheden van deze RF 50 mm f/1.8 STM zijn praktisch oneindig. Dankzij de hoge lichtsterkte is hij in zwakke lichtomstandigheden een uitstekend alternatief voor een standaardzoomlens die minder lichtsterk is (typisch tot 2x minder). De f/1.8 van deze lens zorgt ook voor een zeer kleine scherptediepte, waardoor jue ook een mooie bokeh  krijgt.

Daarom komt hij ook goed van pas als portretlens. Het is een bijzonder interessant objectief voor headshot portretten. Door de compacte afmetingen is het bovendien een fijn objectief voor straatfotografie.

Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Op Canon-camera’s met stabilisatie, zoals de EOS R5 en de EOS R6, krijg je met de Canon RF 50 mm f/1.8 STM een beeldstabilisatie van 7 stops. Op de oude EOS-R en EOS RP-camera’s zal je iets meer aandacht moeten besteden aan je sluitertijd. Het objectief is voorzien van een programmeerbare scherpstelring. De ring kan dus ook een andere functie krijgen wanneer je die niet nodig hebt om scherp te stellen. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken om de diafragmaopening of de belichting af te stellen.

 

Eigenschappen 

Gezichtsveld (diag.): 46°

Sensorformaat: Full-frame

Minimale scherpstelafstand: 30 cm

Filterdiameter: 43 mm

Diafragmabladen: 7

Afmetingen: 69 x 40 mm

Gewicht: 160 g

Canon-vatting: RF