Vloggers en mensen die graag hun leven in beelden vastleggen, mogen Sony bedanken. De DSC- RX0M2 is de kleinste, lichtste en duurzaamste action camera ter wereld. 132 gram full live. 

 

Actioncam in topuitvoering

 

Sony zal met dit toestelletje uitstekend scoren bij al wie oog heeft voor de opwindende kant van het dagelijks leven en dat graag in een foto- of videodagboek vastlegt. Of publiceert in een persoonlijke blog (ook wel vlog genoemd), op de sociale media of andere digitale vensters op de wereld. Hun nieuwe metgezel voor elk moment van dag of nacht zou best wel eens een wonderlijk licht en ultracompact (59 x 40,5 x 29,8 mm) minikubusje kunnen worden. Deze duivels efficiënte nieuwkomer die de tekortkomingen van zijn voorganger rechtzet, is de opvolger van de RX0. De hoogwaardige Sony RX0M2 bundelt de beste technologieën van het moment om “live” alle mogelijke opname-uitdagingen aan te gaan.

 

 

Gespierde globetrotter

De kleine actioncam met uitgepuurde vormgeving, die binnenkort voor 800 euro over de toonbank gaat, is vooral robuust. Om je overal op je avonturen te vergezellen had hij een gegalvaniseerde structuur nodig. De behuizing van extra sterk duraluminium kan vrijwel alles aan: een val van maximaal 2 meter, druk tot 200 kilo, … Het apparaatje is niet zomaar waterdicht: het duikt met je mee tot op maximaal 10 meter en is even goed op zijn gemak in zand of stof, tot aan een temperatuur van 40°.  Zonder een krimp te geven. Omdat het zo superklein en gemakkelijk mee te nemen is, werkt het perfect als discrete getuige van alles wat je meemaakt.

 

 

Beeldkracht

Om te presteren heeft een atleet niet alleen spieren, maar ook techniek nodig. Sony heeft als goede coach niets aan het toeval overgelaten en meteen de zwakke punten van de voorganger, de RX0, weggewerkt. Zo zorgt de betere beeldstabilisatie voor vloeiende en natuurlijke opnamen. Om een overtuigende algemene kwaliteit te bereiken laat de RX0M2 drie krachtige, snelle en beproefde componenten samenwerken: 

- een Exmor RS CMOS-sensor type 1.0,

- de geavanceerde BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor voor een groot dynamisch bereik, weinig ruis, natuurlijke details en rijke kleurovergangen,

- een ZEISS Tessar F4-groothoeklens van 24 mm die mooie beelden in vrijwel elke situatie maakt, dankzij een verbeterd contrast, meer scherpte en een sterk verminderd risico op vervorming.

 

 

Functieprofielen

Dat dit toestelletje kan filmen in 4K/UHD-formaat, met alle videosnufjes van het moment, maakt het natuurlijk extra verleidelijk. Zo is filmen met heel hoge snelheid (tot 1 000 beelden/s) mogelijk voor weergave in super slow motion en omgekeerd leveren intervalopnamen prachtige time-lapsefilmpjes op. Fotografen zijn evengoed verwend met de Clear Image Zoom-functie om tot 2 x in te zoomen met minimaal kwaliteitsverlies, weinig ruis en prachtige details. Het toestel flatteert graag: in de Soft Skin-modus camoufleert het kleine rimpeltjes in iemands gezicht en doffe plekken op de huid, voor stralende portretten. Bij portretfoto’s en zelfs video-opnamen stelt de Eye AF-functie automatisch en permanent scherp op de ogen. Selfies met een action cam hebben er nog nooit zo goed uitgezien. Deze avonturier onder de camera’s is ook trots op de vrijwel volledige afwezigheid van vervorming, het gevoeligheidsbereik tussen 80 en 12 800 ISO, de burst mode tot 16 beelden/s en zijn sluitersnelheid tot 1/32 000 s. Zo’n zorgeloze en toch krachtige live cam die je letterlijk overal vergezelt: al heel snel wil je hem niet meer missen!