Nikon vond het tijd om naast zijn fullframe hybrides Z6 en Z7 de meer bescheiden Z50 te lanceren als instapmodel van de Z-reeks. Qua design en ergonomie zijn de overeenkomsten onmiskenbaar. En het toestel is dan wel minder geavanceerd, maar ook voordeliger.

 

Welkom in het Z-gamma

 

Het zal voor de eerder schuchtere Z50 niet eenvoudig zijn om zich een plaatsje te veroveren naast de Z6 en Z7, de eerste fullframe hybrides van Nikon, die in 2018 met veel tromgeroffel werden gelanceerd. Consumenten zijn uiteraard geneigd om dit instapmodel met zijn meer bescheiden APS-C-sensor te vergelijken met de krachtigere voorgangers. Toch is deze derde body, eveneens met Z-lensvatting, commercieel en qua marketing uiterst zinvol. Het Z-gamma had zo’n instapper nodig. Samen met de nieuwe Z50 brengt Nikon ook nieuwe objectieven op de markt, twee DX-zooms: een 16-50 mm f/3,5-6,3 VR en een 50-250 mm f/4,5-6,3 VR. Ze moeten voor de vereiste stabilisatie zorgen, want die ontbreekt op de Z50.

 

 

De CMOS-sensor haalt een resolutie van 20 megapixel, die de vergelijking met de Nikon D500 en D7500 reflexapparaten doorstaat. De zoeker heeft een oled-scherm van 2,36 MP en het lcd-touchscreen op de achterzijde van 1,04 MP is in allerlei richtingen kantelbaar. In tegenstelling tot een echte fullframe bestrijkt de autofocus 90% van de sensor. De Z50 beschikt wel over AF-gezichts- en oogherkenning en een flinke burst mode van 11 bps. De stand “stil fotograferen” is ideaal om in alle discretie af te drukken. Heb je al NIKKOR-objectieven met een F-lensvatting voor digitale reflextoestellen? Via een adapter voor een FTZ-lensvatting zijn die perfect bruikbaar op deze Z50.

 

 

Vooral aan het ontwerp merk je de verwantschap met de meer gespierde voorgangers. Qua algemene layout lijkt het toestel sterk op de Z6/Z7, maar dit toestel is compacter en ligt beter in de hand. De regelwieltjes, knoppen en toetsen zijn zowel vooraan als achteraan langs het lcd-scherm intuïtief te bereiken. Kortom, de Z50 laat je genieten van zijn uitgepuurde, vernuftige ergonomie.

 

 

Over de functie van deze nieuwkomer bestaat niet de minste twijfel: het publiek voor het hybride Z-gamma verruimen met een zachter prijskaartje. Vergelijk de 999 euro voor de Z50 body alleen (met de A6100 van Sony als concurrent) met 1900 euro voor de Z6. Uiteraard verschillen ook de prestaties, maar de Z50 is zeker geschikt voor fotografen die een compact, wat eenvoudiger systeem zoeken, dat tegelijk robuust is en bestand tegen stof, vocht en extreme omstandigheden.