Wat is een systeemcamera?

Een camera zonder spiegelsysteem, maar mét de mogelijkheid tot het verwisselen van de lenzen wordt een systeemcamera genoemd. Er is dus een wezenlijk verschil tussen een systeemcamera en een compact camera, want door de mogelijkheid tot het verwisselen van de lenzen hebt u een grotere controle over de instellingen van de camera. Bij verfijnde systeemcamera's kunt u de instellingen vaak ook nog eens handmatig aanpassen. Op deze manier is de gewenste belichting te selecteren door het aanpassen van het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd. Het gewicht van een systeemcamera is door het ontbreken van het spiegelsysteem in de body wel een heel stuk lichter dan een spiegelreflexcamera, en daarnaast is een systeemcamera een stuk minder gevoelig voor slijtage aan het tere spiegelsysteem.

Spiegelreflexcamera

 

Wanneer kiest u voor een systeemcamera?

Simpel gezegd biedt een systeemcamera het beste van twee werelden. Het heeft de beeldkwaliteit en mogelijkheden van een spiegelreflexcamera, maar tegelijkertijd is het formaat en gewicht van dergelijke camera's gelijk aan die van digitale camera's. Dit maakt een systeemcamera uitermate geschikt voor fotografen welke veel op locatie werken, forenzen of bijvoorbeeld tijdens activiteiten in de natuur fotograferen. Nog een belangrijk voordeel van een systeemcamera, is dat dit type camera's een digitale zoeker hebben waar u doorheen kunt kijken, in tegenstelling tot de optische zoeker bij een spiegelreflex toestel. Zo kunt u onmiddellijk de effecten van de instellingen bekijken en beoordelen.

 

Spiegelreflexcamera

 

Wat is de beeldkwaliteit van een systeemcamera?

De grootte van een camerasensor is van fundamenteel belang voor een foto en zijn beeldkwaliteit. Wanneer een sensor relatief groot is bevat deze meer pixels dan bij een kleinere sensor. En hoe meer pixels een afbeelding heeft, des te hoger de beeldkwaliteit wordt. De sensoren van systeemcamera's zijn veelal van hetzelfde type als van spiegelreflexcamera's. Vaak zijn dit 'Micro Four Thirds' (MFT) of 'APS-C' sensoren. Dit type sensoren is veel groter dan die van de reguliere compact camera's, waardoor de gemaakte foto's een stuk gedetailleerder en veel helderder zijn. Kortom, voor zowel de professional als voor de hobbyist is een systeemcamera een echte aanwinst, want dit type camera hoeft kwalitatief absoluut niet onder te doen voor een spiegelreflex.

 

De lenzen van een systeemcamera

De mogelijkheid tot het verwisselen van het soort lens is zeer zeker een heel belangrijk pluspunt voor dit type fotocamera. Het geeft namelijk de gelegenheid om bij elke soort foto de juiste lens te gebruiken. In tegenstelling tot het lenzenaanbod van spiegelreflexcamera's is de keuzemogelijkheid voor systeemcamera's nog relatief klein. De reden? Dit type fotocamera is nog vrij nieuw. Systeemcamera's zijn echter wel enorm in opkomst, dus het aanbod van lenzen zal absoluut stijgen naarmate de populariteit van dergelijke fotocamera's toeneemt. Momenteel zijn er al wel de groothoeklenzen, macro lenzen en telelenzen verkrijgbaar binnen dit fotocamerasysteem.

Spiegelreflexcamera