Tips van een pro: fotograferen in tegenlicht

 

We spreken van tegenlicht wanneer het licht, of de lichtbron, zich tegenover de camera bevindt en het onderwerp van achteren belicht.

 

Veel fotografen houden van deze situatie omdat ze zo foto’s met karakter, contrast, of grafische beelden kunnen maken. Voor landschapsfotografen is de zonsopgang of -ondergang natuurlijk een grote klassieker als het op fotograferen in tegenlicht aankomt. Met deze techniek kun je bovendien details van het onderwerp maskeren, zodat je de vormen meer benadrukt (silhouetfoto). Deze belichting kan dus ook handig zijn bij portret- of naaktfotografie.

 

© Pascal Jadin

 

Ten slotte kun je met fotograferen in tegenlicht een origineel resultaat verkrijgen door de bijzondere sfeer te benutten, of door te spelen met transparante materialen.

In de praktijk vereist deze techniek bepaalde vaardigheden en al zeker een goede kennis van je fotomateriaal. Werk bij voorkeur in manuele modus en kies bovendien de meest geschikte manier om het licht te meten. Iedere camera heeft verscheidene modi om het licht te meten, zoals de meervlaksmeting, centrumgerichte lichtmeting of spotmeting.

Hoewel de meervlaksmeting of matrixmeting de meest gebruikte modus, en ook de standaardmodus in veel camera’s is, is het niet de ideale lichtmeting voor foto’s in tegenlicht. Deze lichtmeting waarbij het licht op het volledige beeld gemeten wordt, is handig voor uniform belichte scènes. Een dergelijke meting is dus niet optimaal voor fotografie in tegenlicht, in tegenstelling tot de spotmeting. Je camera zal het licht enkel op één centraal punt van je foto meten, een zone die slechts 4 à 5% van het beeld uitmaakt.

 

© Pascal Jadin 

 

Hoe ga je te werk?

Zoals eerder uitgelegd, wordt de spotmeting over het algemeen uitgevoerd op het middelste punt van de zoeker. Het komt er dus gewoon op neer dat je het te belichten onderwerp correct in het midden van je zoeker plaatst, de meting opslaat met behulp van de opslagknop op je camera (AEL) en vervolgens je kadrering of compositie in orde brengt. De plek waar je de meting uitvoert, heeft natuurlijk een invloed op het eindresultaat van je foto.

Om een natuurlijk resultaat te verkrijgen, met details in de donkerste delen van je onderwerp, moet je op die donkerdere plekken meten. De lichtere achtergrond zal dan (een beetje) overbelicht zijn. Voor een meer grafisch resultaat of zelfs een silhouetfoto, moet je meten op de lichtste delen van het beeld.

In bepaalde gevallen moet of wil je misschien dit tegenlichteffect corrigeren om meer detail te krijgen in de lichtste of net de donkerste delen van je compositie.

 

 

Daar zijn verschillende oplossingen voor:

- Gebruik een reflector om het licht te reflecteren naar de donkerste delen van je onderwerp.

- Gebruik een invulflits, bijvoorbeeld die van je camera, een extra reportageflitser, of een mobiele studioflits.

- Gebruik de HDR-modus van je camera of creëer een HDR-beeld in digitale postproductie. 

 

Met deze handige tips zul je zonder problemen kunnen omgaan met deze lichtomstandigheden.

Veel succes!