Wie droomt er niet van om onbelemmerd vanuit de hoogte te filmen en foto’s te maken? Maar tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en technische bezwaren, zo zegt onze expert Denis Closon(1).

 

Tips van profs : drones: hooggespannen verwachtingen.

 

Weidse landschappen,  statige kastelen, dichte boomkruinen, … vanuit de lucht zien ze er plots heel anders uit, ideaal voor verrassende en leuke foto’s en video’s.

Maar je objectieven de lucht insturen gaat niet in één, twee, drie.

Als je meer wil doen dan met een speelgoedtoestelletje boven je eigen tuin cirkelen, dan moet je de juiste regels toepassen en correcte keuzes maken.

 

Opleiding en licentie zijn verplicht

We beginnen met enkele vervelende waarheden, dan zijn we daar al vanaf. Wie een drone van meer dan 1 kg wil gebruiken, hoger wil vliegen dan 10 meter en verder wil kijken dan zijn eigen privéterrein, moet een volledige opleiding van dronepiloot volgen en een licentie behalen. Die echt niet gratis is. “Ik heb de ruimste licentie behaald die nuttig is voor mijn werk als beroepsfotograaf. Dat heeft mij ongeveer 5000 euro gekost”,zegt Denis Closon. “Alleen maar om de drone te mogen besturen. Want je hebt ook nog specifieke vergunningen nodig om boven bepaalde zones te vliegen. Ook die kosten geld en alles is heel streng gereglementeerd.” (2 -Zie de nuttige links)

 

 

Welke drones …

Vind je nog altijd dat er niets boven een extreem vogelperspectief gaat? Dan moet je het juiste materiaal kiezen, afhankelijk van wat je wil bereiken en welke visuele en ergonomische kwaliteit je nastreeft.

Net zoals bij de klassieke toestellen krijg je ook hier waar voor je geld. “Voor minder dan 350 euro mag je niet meer verwachten dan een vliegende smartphone. De drone-reeks van het merk DJI - Spark, Mavic Air en Mavic Pro - staat al een trapje hoger, net als de Breeze en Typhoon (met zes rotoren) van Yuneec. Een drone met wat verfijndere besturings- en opnamemogelijkheden kost al gauw 1000 euro”,zegt Denis Closon, die zelf een Mavic Pro van 1200 euro gebruikt.

 

 

… voor welke beelden? 

De visuele mogelijkheden van een drone zijn uiteraard technisch beperkter dan bij een gewone foto- of videocamera, omdat je een drone altijd op een specifieke manier gebruikt. “Het optische gedeelte is afgestemd op luchtopnames van landschappen en gebouwen, die scherp moeten zijn onder een hoek van 90°. Daarom gaat het bijna altijd om vaste objectieven. De kwaliteit ervan (sensor, diafragma enz.) hangt af van de prijs van de drone.

Hoe meer je betaalt, hoe groter de sensor, hoe beter de beelden en hoe meer functies en instelmogelijkheden. Er bestaan ook drones waaraan je je eigen fototoestel bevestigt”,aldus Denis Closon. Een drone heeft dan misschien wel beperkte mogelijkheden, maar voegt wel een extra creatieve dimensie toe aan foto- en filmopnames. “Filmen lijkt meer baat te hebben bij het gebruik van een drone dan fotograferen. Je krijgt gemakkelijker heel dynamische, originele en soms verrassende beelden. Alles hangt natuurlijk af van de stuurmanskunst van de piloot, om tussen voorwerpen door te vliegen en onverwachte kijkhoeken te vinden. Je hoeft daarvoor niet noodzakelijk 90 meter hoog te vliegen. De ervaring wordt adembenemend als je tussen bomen vliegt of op 5 of 10 meter hoogte langs de toren van een kasteel opstijgt. Allerlei effecten zijn mogelijk, je speelt met licht, leeft je creatief uit”.

 

 

Licht en andere tips 

Licht speelt een essentiële rol bij elke dronevlucht: “Het omgevingslicht is van kapitaal belang, zeker als je vrij hoog vliegt en uitgezoomd beelden maakt. Grijs en donker weer levert gegarandeerd lelijke beelden zonder diepte op. Hoe hoger je gaat, hoe vlakker je onderwerp. Je hebt dus een mooie, contrastrijke lichtbron nodig, die kleuren verhevigt en slagschaduwen creëert”,aldus de expert. Dat betekent dus vliegen bij mooi weer. Ook al omdat er weinig drones zijn waarvan de elektrische motoren en objectieven bestand zijn tegen vocht en regen. Voor het overige komt het erop aan de batterijen volledig op te laden (zelfs de beste modellen zijn al na 25 minuten uitgeput) en je geheugenkaart, opleidingsbewijs, licentie, vergunningen en materiaal mee te nemen … Goede vlucht!

 

 

(1) Denis Closon – Professioneel fotograaf

www.oneshot.be

https://www.facebook.com/DenisClosonPhotographe/

 

(2) Reglementering 

https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/ik_heb_een_drone_wat_nu  

http://www.skipass.com/news/181106-drones-montagne-et-reglementation.html