Fotograferen is een dure hobby. Gelukkig vind je op de tweedehandsmarkt kwaliteitsvol materiaal dat best betaalbaar is! Maar dan moet je wel alert zijn en enkele waardevolle tips voor ogen houden.

 

Kansen grijpen 

 

Objectieven, body’s, flitsers, … Zelfs de basisuitrusting van een beginnende fotograaf is al flink uitgebreid. En als je vorderingen maakt, wil je nog meer mogelijkheden verkennen, met krachtiger materiaal. Voor nieuwe spullen loopt de rekening snel op. Gelukkig kent de fotowereld een bloeiende tweedehandsmarkt, met interessant, concurrerend en kwaliteitsvol materiaal, dat minder snel veroudert dan elektrische huishoudtoestellen. Maar wel op voorwaarde dat je de adressen kent en de kwaliteit van elk stuk correct beoordeelt. Xavier Lejeune, een professionele fotograaf, somt op wat je moet doen om slim tweedehands te kopen.

https://www.xavier-lejeune.com/

 

 

 

 

1. Professionele aanpak

Bij wie koop je en hoe kom je betrouwbare verkopers op het spoor? Laat tweedehandswinkels en -websites (zoals eBay, Tweedehands, …) voor wat ze zijn als je niet bedrogen wil uitkomen … of zelfs met gestolen materiaal opgezadeld geraken. “Geef voor tweedehands fotomateriaal altijd de voorkeur aan het professionele circuit.”Vakmensen en gespecialiseerde winkels met een afdeling “tweedehands”, zoals Foto Nelissen, zijn de betrouwbaarste oplossing. “Zij gaan na waar het materiaal vandaan komt (aan de hand van de eerste aankoopfactuur), voeren een nauwgezette technische controle en de nodige herstellingen uit en geven vaak een waarborg van minstens een jaar. Bovendien geven ze deskundig advies, niet onbelangrijk op de snel evoluerende fotomarkt.”

 

 

 

 

2. “Te goedkoop” vermijden? 

Wat telt, is dat je goed materiaal goedkoper koopt dan nieuw. “Maar dat betekent niet ‘tegen de allerlaagste prijs’, want dan moet je opletten voor verborgen gebreken, onherstelbare defecten, deuken, krassen, barsten, slijtage, … Ook een tweedehandsproduct kan duurzaam zijn, zeker als het tot de professionele categorie behoort. Het is dan misschien nog duurder dan een nieuw exemplaar uit een goedkope reeks, maar het gaat ook langer mee en is mechanisch en optisch beter gebouwd.”

 

 

 

 

3. Zeker testen

Wat je zeker moet doen, bij aankoop van een particulier of in een winkel: grondig testen. De verkoper laat dan zien dat hij niets te verbergen heeft. “De handelaar moet je het materiaal op je gemak laten uitproberen, zodat je kan nagaan of het bij jou past en of het goed in de hand ligt. Als je een body tweedehands koopt, neem dan je compatibele objectieven mee, zodat je het geheel kan testen.”Of anders moet de verkoper je maar een objectief lenen tijdens de duur van de test en je uitvoerig uitleggen hoe je het product gebruikt.

 

 

 

 

4. Volledige check-up

Neem je tijd om de volledige werking te controleren: “Elke knop, de weergave van menu’s en foto’s, opnames maken, sluitersnelheid, diafragma, manuele bediening, flitsen, ISO-bereik van de laagste tot de hoogste waarde”.Controleer ook of bij het verkochte materiaal alle oorspronkelijke accessoires zitten: lader, batterijen, kabels, zonnekap, … Bij een objectief moet je dubbel voorzichtig zijn: controleer het aan binnen- en buitenkant op eventuele krassen, deuken en sporen van herstelling. Test knoppen en schakelaars, de diafragmalamellen, de werking van de ringen voor scherpstelling en zoom, de toestand van het optisch glas. Richt een lichtbundel op het binnenwerk om er krassen, stof of zelfs … schimmel in op te sporen! Zet het objectief dan op je body om alle mogelijke instellingen te checken en maak foto’s, zodat je ziet hoe het gesteld is met de belichting, scherpte, autofocus, … Als je denkt dat zo’n grondige check-up voor jou te hoog gegrepen is, vraag dan een meer geroutineerde vriend om met je mee te gaan.

 

 

 

5. Koop wat je nodig hebt

En last but not least: “stel je tijdens je zoektocht voortdurend de vraag: heb ik dat tweedehandsmateriaal echt nodig en zal ik het wel gebruiken? Als je je assortiment nieuwe of tweedehands ‘instrumenten’ uitbreidt, moet je altijd je doel op lange termijn voor ogen houden: je technische vaardigheden verbeteren en een eigen stijl en aanpak ontwikkelen”.Geef niet toe aan impulsaankopen, want zo’n technologisch huzarenstuk of duur gadget ga je misschien al snel zelf … weer willen verkopen!

 

 

Alle onze tweedehandsproducten  en die van onze partners hebben 1 jaar garantie.