Als er iets is waar fotografen in uitblinken, dan is het scherpstellen. Wij stellen nu scherp op goede voornemens om volgend jaar betere foto’s te nemen - en er meer plezier aan te beleven.  

 

2019: goede voornemens, betere foto’s

 

Iedereen heeft de neiging om na verloop van tijd op automatische piloot te functioneren. Maar de fotografie is bij uitstek een dynamische kunstvorm. Je moet steeds alert zijn om dat ene onvergetelijke moment vast te leggen. Daarom is het zo belangrijk dat je af en toe een beetje afstand neemt, om je fotoavontuur daarna nog intenser te beleven. Dat kan met onze 5 goede voornemens.

 

 

Focus op foto’s

Fotograferen is een passie om te beleven, een bepaalde kijk op de wereld en een levenshouding. Regelmatig oefenen is de boodschap. Neem de tijd om nate denken over je foto’s, de samenstelling, de kadrering. Aan de meeste kwaliteitsfoto’s gaat veel voorbereiding vooraf. Ideeën moeten rijpen. Kijk ook hoe anderen te werk gaan. Niet om ze na te apen, wel om je blik aan te scherpen en beter te begrijpen waarom bepaalde foto’s je aantrekken. Overstijg je emoties en stel je inspiratie in vraag. Wat vind je van projecten zoals “52” of “365”, waarbij je elke week of elke dag een vooraf goed uitgekiende foto maakt? Of is een fotoreeks met een duidelijk zichtbare rode draad iets voor jou? Door jezelf uitdagingen en doelstellingen op te leggen, krijgt je creativiteit een boost, verfijn je je stijl en krijgen je foto’s een persoonlijke touch. 

 

 

Leren, leren en nog eens leren

De gemakkelijkste weg levert zelden iets goeds op. Maak dus eens een lijstje van je zwa        kke punten, hindernissen die je steeds opnieuw ontmoet, terugkerende problemen (niet-bedoelde wazige foto’s, te lichte lucht, overbelichting, …). Als je bijvoorbeeld terugschrikt voor opnames met een complexe opstelling van flitslampen, oefen dan juist daarop in plaats van er met een boog omheen te lopen. Achteraf ben je tevreden dat je hebt doorgebeten, dat je jezelf hebt overtroffen. Kom uit je comfortzone en ga de vergelijking met het werk van anderen aan. Dat kan in een cursus, door deel te nemen aan een fototentoonstelling of door je persoonlijke fotopagina te posten op Facebook of Instagram.

 

 

Schaf je de juiste uitrusting aan

Naarmate je meer ervaring opdoet, is het een goed idee om je materiaal af te stemmen op je ambities. Verkoop wat je nauwelijks nog gebruikt en schaf je betere toestellen aan. Wanneer je bijvoorbeeld de stap zet naar een full frame-body, zijn de objectieven van je vorige toestel niet meer compatibel. Als je ze verkoopt via het tweedehandscircuit, dan beschik je over een startbudget voor je nieuwe materiaal. Sommige elementen zijn onmisbaar voor wie zijn fotografiehobby ernstig neemt: een statief, een losse flitser en bij de objectieven een betaalbare 50 mm en 30 mm met groot diafragma (f/1.8, 1.4), bijvoorbeeld van Sigma, Canon, Nikon … Als je budget het toelaat, is een zeer polyvalent 24-105 mm zoomobjectief een uitstekend idee.

 

 

Beheer je foto’s

Veel foto’s maken is goed, ze vervolgens beheren is nog beter. Besteed voldoende tijd aan het sorteren en bewaren van je fotoarchief. Een krachtig programma zoals Lightroom dient niet alleen om je foto’s te ontwikkelen of te retoucheren, maar is ook ideaal om klaarheid te scheppen in je fotovoorraad. Om je digitale foto’s te bewerken geef je altijd de voorkeur aan RAW-bestanden boven jpegs, omdat die beter voldoen aan je kwaliteitseisen als fotograaf.

Zweer slechte gewoonten af

Een aantal gewoonten zeggen we beter vaarwel. Zoals fotograferen op automatische stand, een gemakzuchtige keuze die onpersoonlijke beelden oplevert. Fotografeer dus altijd volledig of gedeeltelijk manueel. Het vraagt meer inspanning, maar het resultaat is zoveel verrijkender en creatiever. Laat de eventuele ingebouwde flitser voor wat hij is en ga voor een halfautomatische of volledig manuele externe flitser. Nog een laatste tip: probeer niet in alle disciplines uit te blinken. Kies een thema dat bij je persoonlijkheid past. Laat de technologie nooit een doel op zich worden en geef altijd voorrang aan je kijk op de wereld en je creativiteit.

Nog een heel fijn jaar!