Hoe ziet jouw ideale fototas eruit? 5 vragen om de witte raaf te vinden

 

Als fotograaf heb je een nauwe band met je onafscheidelijke fototas. Je verwacht er ook veel van. Ze moet compact zijn, maar toch ruim genoeg voor al je materiaal. Licht en toch robuust. Functioneel en gemakkelijk toegankelijk. Veilig en toch discreet en esthetisch! Je hebt het al begrepen: de ideale tas kiezen is niet eenvoudig. Wij helpen je op weg!

 

fototas

 

1. Waarvoor gebruik je ze?

De variëteit aan fototassen is bijna onbeperkt … Maar we laten ze nog even staan en onderzoeken eerst waarvoor jouw tas moet dienen. In welke situaties ga je ermee op stap? Om plaatjes te schieten op een zonnige middag in de stad of voor een Afrikaanse safari van drie weken? De eisen die je aan je tas stelt, zullen in beide gevallen heel anders zijn. Welke soort fotograaf ben je? Welke onderwerpen interesseren je (stad, natuur enz.)? Welk vervoermiddel gebruik je (te voet, per fiets, auto, vliegtuig enz.)? Hoe lang trek je er telkens op uit? In welk klimaat, bij welk weer?

 

fototas

 

2. Welk materiaal neem je mee?

Maak een lijstje van je materiaal dat absoluut mee moet. Twee reflexbody’s, enkele objectieven en een tele nemen veel meer plaats in dan een hybride. En vergeet al je accessoires niet: laders, batterijen, filters, reinigingssets, flitser, statief, harde schijf enz. Neem je graag een laptop of tablet mee? Moet er in je “metgezel” nog plaats zijn voor andere spullen (kleding, etenswaren enz.)? Al die elementen zullen je uiteindelijke keuze bepalen.

 

fototas

 

3. Welke eigenschappen mogen niet ontbreken?

Denk nu na over je gewoonten. Ben jij iemand die vaak en snel foto’s maakt? Verwissel je vaak van objectief? Film je ook? Gebruik je dan soms een drone? Een sling (met één draagriem) biedt niet zoveel comfort als een echte, gecapitonneerde rugzak, maar hij is wel handiger. Als veiligheid je grootste bekommernis is en snelheid op de tweede plaats komt, is een koffer op wieltjes misschien beter? De indeling van de tas is nog zo’n kapitaal punt. Een open tas waarin alles door elkaar ligt is voor sommigen gemakkelijk, maar wie van orde en organisatie houdt, gebruikt een tas met vakken en talrijke opbergmogelijkheden. Ook het design (kleur, vorm enz.) kan je beslissing beïnvloeden.

 

fototas

 

4. Wat heb je echt nodig?

We zijn er bijna. Je beschikt nu al over de voornaamste kenmerken om een robotfoto van de fototas te maken die voor jou ideaal is. Hou ook rekening met de volgende belangrijke elementen:

  • Afmetingen en gewicht (in onbeladen toestand);
  • Het volume binnenin (uitgedrukt in liter) en de indeling (moduleerbaar, uitneembaar enz.);
  • De constructie (stevig, waterdicht, bestand tegen schuren enz.);
  • De bescherming van je waardevol fotomateriaal;
  • Het rol- of draagsysteem en het gebruiksgemak (koffer, rugzak, heupgordel, sling enz.);
  • Het gebruikscomfort … essentieel!

 

5. Hoe groot is je budget?

Misschien zweer je bij een iconisch merk … Toch loont het de moeite om even rond te kijken, want de fabrikanten slagen er steeds beter in om de eisen van de fotografen te vervullen, met vernuftige vondsten. Heb je de witte raaf gevonden? Kijk dan naar de prijs, want ook die verschilt sterk van merk tot merk.

 fototas-billingham

6. Moet je wel kiezen?

Kiezen is … verliezen! Misschien ben jij een veelzijdige fotograaf en heb je meer dan één tas nodig. Elke tas heeft zijn eigen toepassing: een discrete en lichte sling voor dagelijks gebruik; een ruime rolkoffer in hard materiaal voor als je een huwelijksreportage maakt; een comfortabele en polyvalente rugzak voor op reis …

 

Je zal zeker je ideale fototas in de toebehorensectie terug vinden!