Fotografie draait om de kunst der communicatie. Het is in essentie de reis die een door de fotograaf bedacht idee maakt om de toeschouwer te bereiken. Dat idee kan alles zijn: complex of eenvoudig, artistiek, documentair of commercieel, maar hoe helder het wordt overgebracht, hangt volledig af van de vaardigheden van de fotograaf.

 

Amedeo Novelli, verhalenverteller

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/2.0, ISO 400

 

Amedeo Novelli is zich hier, dankzij zijn ervaring als fotojournalist, goed van bewust. Hij past deze theorie met behulp van zijn Sony Alpha-camera's en -lenzen toe op zijn commerciële werk en modefoto's, waardoor hij heldere, krachtige boodschappen creëert voor zijn klanten.

“Als ik commercieel werk doe, help ik mijn klanten hun waarden over te brengen door middel van mijn foto's. En daar houd ik van. Een van de dingen die ik het mooist vind aan mijn werk, is dat ik mijn fotografische visie kan combineren met die van het merk en de campagne.”

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/2500s @ f/1.8, ISO 200

 

Er is altijd een communicatiebureau dat tussen Amedeo en de klant bemiddelt en de richtlijnen voor het project beheert. “We kunnen niet van deze richtlijnen afwijken, maar ze vormen het uitgangspunt voor elke vergadering die plaatsvindt voordat we met de productie beginnen. De fotograaf bouwt hier creatief op voort.”

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 35mm f/1.4 ZA| 1/160s @ f/4.5, ISO 200

 

Amedeo laat zich voor zijn commerciële werk inspireren door verschillende dingen die hem, als visueel verhalenverteller, helpen ideeën over te brengen. Zijn grootvader was een scheepsingenieur die de hele wereld over reisde en duizenden dia's maakte. Amedeo erfde die samen met zijn Rolleiflex en, bovenal, zijn passie voor beelden.

Hij begon zijn carrière als fotograaf eigenlijk bijna per toeval toen hij nog aan de universiteit studeerde. Hij ging backpacken in Zuidoost-Azië en financierde zijn reis door foto's te verkopen aan tijdschriften.

Amedeo legt uit: “Fotojournalistiek heeft me geleerd dat elk project moet beginnen met goede voorbereiding. Daarbij draait het niet alleen om visueel onderzoek en ideeën, maar je moet ook echt de verhalen, de mensen en de merken leren kennen waarmee je werkt.” Hij zegt dat dit voor commercieel werk inhoudt dat hij de pluspunten van het product bekijkt en bedenkt hoe hij deze op beeld het beste naar voren kan brengen.

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/3.2, ISO 200

 

Amedeo voegt toe: “Natuurlijk beïnvloed je projecten bewust of onbewust met je eigen stijl. Elke fotograaf bouwt voort op het basisrecept van de klant en creëert zijn eigen, unieke visie. Ik ben ervan overtuigd dat cultuur, technische opleiding en ervaring hierbij essentiële ingrediënten vormen. Ik neem bijvoorbeeld mijn passie voor journalisme en communicatie mee, en elementen van mijn persoonlijke projecten op het gebied van sociale fotografie en straatfotografie.”

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 200

 

Over commerciële modefotografie zegt Amedeo: “Het is belangrijk om het product en het publiek met elkaar te verbinden. Je wilt de doelgroep positieve emoties laten ervaren.” Voor hem betekent dit vaak dat hij context aan de beelden toevoegt, ze echter maakt, en daarom richt hij zich niet alleen op de modellen, maar ook op de ruimte om hen heen en hoe hun leven er mogelijk uitziet.

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1600s @ f/1.8, ISO 50

 

“Mijn ervaring op het gebied van straatfotografie en reportages beïnvloedt mijn commerciële shots. Deze maak ik zelden in een studio, maar bijna altijd in winkels, bij mensen thuis of op kantoor, dus niet rechtstreeks op straat. Het doel hiervan is de modellen en producten in een echte context te plaatsen en het is nog beter als ze ook wat korte verhalen kunnen vertellen.”

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/5.0, ISO 200

 

Amedeo gebruikt graag groothoeklenzen. Dat is het resultaat van zijn achtergrond in de fotojournalistiek en past goed bij de straatfotografie- en socialedocumentairethema's die hij toepast in zijn modefoto's en commerciële werk. “Ik gebruik vooral graag de FE 16-35mm f/4 ZA OSS, de FE 24mm f/1.4 GM en de FE 35mm f/1.4 ZA, waarmee ik het subject in de context kan fotograferen en de omgeving kan benutten”, vertelt hij. Hij gebruikt ook klassiekere portretlenzen, zoals de FE 55mm f/1.8 ZA en de FE 85mm f/1.4 GM.

Zijn α9 en α7R III zijn echter het belangrijkst. Met deze camera's kan hij zijn invloeden gebruiken om een geheel te creëren en verhalen te maken. Maar waarom is het zo interessant om een spieggeloos systeem te gebruiken voor dit soort werk? Amedeo legt uit dat de kwaliteit een zeer belangrijke rol speelt.

 

 amedeo-novelli

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/1.8, ISO 50

 

“De uitstekende bestandskwaliteit die de Sony-sensoren opleveren en het kleine formaat van de camera's zorgen ervoor dat je discreter en mobieler te werk kunt gaan. Maar wat me meteen overtuigde, was het idee achter het spiegelloze systeem. Het is geweldig dat ik eindelijk in real time via de elektronische zoeker kan zien welk effect mijn keuzes voor de sluiter en belichtingstijd hebben. Sinds ik voor het eerst een Sony NEX 3 gebruikte, ben ik fan van deze aanpak. En toen de RX-1 en de eerste α7 uitkwamen, liet ik SLR voorgoed achter me.”

 

 

 amedeo-novelli

Amedeo Novelli

Italië

Mijn foto-onderzoek is uiteindelijk altijd gericht op de mens. Als ik het moest definiëren, zou ik waarschijnlijk de term 'sociaal' gebruiken, maar dan wel in de breedste zin van het woord. Ik vind alles aan de mens interessant, van zijn emoties tot zijn relatie met het milieu. Ik heb voor een spiegelloos systeem gekozen omdat ik daarmee discreter kan werken, en ik kan hiermee beter de emoties vastleggen die ik met mijn fotografie wil overbrengen. Ik achtervolg altijd het licht. Licht kan gewone dingen magisch maken.