Tip van de pro’s: de reismicrobe van Thomas De Craene

 

De reismicrobe heeft hij van zijn ouders. Die verkenden elk jaar een stukje Europa met de caravan. Tegenwoordig kiest Thomas De Craene (19) zelf zijn reisbestemmingen uit. Tijdens de schaarse vrije tijd - het eerste jaar hogeschool is een taaie brok – plande hij trips naar de Ardennen en Hongarije. Hij nam enkele vrienden mee, én de nieuwe spiegelloze Nikon Z50. Het was liefde op het eerste gezicht.

 

 

Reizen zit Thomas De Craene in het bloed, net als de fascinatie voor natuurschoon en landschappen. De fotografie vloeide bijna automatisch uit die interesses voort. “Met mijn telefoon en de oude Nikon compact-camera van mijn ouders maakte ik foto’s van de mooie plekken die we onderweg tegenkwamen. Op mijn 16de kocht ik mijn eerste spiegelreflex, een Nikon D3200, snel gevolgd door de Nikon D7200. Die combineer ik met een instapzoomlens 18-105mm of een lichtsterke 50mm 1.8.”

 

Weg van alles en iedereen

Dat materiaal stopte Thomas in zijn rugzak toen hij in september van vorig jaar naar Zwitserland vertrok. Samen met twee vrienden ging hij 10 dagen wandelen en klimmen in de bergen van het Alpsteinmassief. “Het weer was belabberd, maar we hadden plezier, kookten zelf ons potje, sliepen in een tent en maakten veel foto’s, zonder een levende ziel tegen te komen. Die reis was de eerste keer dat ik zo lang in de natuur zat, weg van alles en iedereen. Het was magisch…”

Zijn Zwitserse bergfoto’s postte Thomas naar goede gewoonte op Instagram. Pas toen het gezelschap terug in het dal en de bewoonde wereld kwam, kon de wifi weer aan. Een spervuur van reacties en likes volgde, en daar zat ook een berichtje van Nikon bij. Of Thomas zin had om de nieuwe Nikon Z50 uit te proberen? En of hij daar zin in had! Alleen tijd vinden, dat was een beetje een probleem. “Ik zit in de eerste bachelor van een leraarsopleiding. Daar kruipt veel tijd in. Daardoor heb ik de Z50 maar op twee trips kunnen testen: tijdens de herfstvakantie in de Ardennen en tijdens het semestrieel verlof in Hongarije.”

 

 

Smoke on the water

Als jonge selfmade fotograaf is Thomas niet te beroerd om zijn toestel af en toe op de ‘P’ van automatisch te zwieren. Andere keren denkt hij wel grondig na over zijn instellingen. “Dat hangt van de omstandigheden af. Als ik in een Ardens bos aan een meertje kampeer, weet ik dat ik ’s morgens vroeg zacht licht en een beetje mist boven het water mag verwachten. Dan neem ik de tijd om alles netjes manueel in te stellen. Maar als ik mezelf tegen een bergwand aan touwen naar boven hijs, moet het snel gaan. Dan vertrouw ik op de automatische modus. Het mooie van Nikon: het resultaat is altijd top. Ook met de Nikon Z50. Die is ongelofelijk licht en compact, maar even robuust en kwalitatief als een spiegelreflexcamera.”

Voor de watervalfoto was het even zoeken naar de beste aanpak van het rookeffect en de juiste instelling. “In dit geval wilde ik mijn sluitertijd lang genoeg maken om beweging in het water te creëren. Normaal gebruik ik dan filters op mijn lenzen om het daglicht een paar stops te dimmen en overbelichting te voorkomen. Die filters passen wel alleen op de lenzen van mijn reflexcamera, en die zijn niet geschikt voor de grotere vatting van de Z50. Met behulp van de FTZ-vattingadapter lukte dat wel. Heel handig.”

 

 

Tussentitel

De trip naar Hongarije was een primeur voor Thomas, want daar zou hij de Z50 in de stad uittesten. Tweede uitdaging: medereizigers die stonden te trappelen om het nachtleven van Boedapest te verkennen. “We hebben twee nachten stevig gefeest. De derde nacht zaten we om 1u onder de wol, want ’s morgens moesten we de bus naar Bratislava halen. Ik ben rond half 5 opgestaan om in mijn eentje de stad in te trekken.”

De eerste locatie wilde Thomas in het donker fotograferen: het felverlichte parlementsgebouw met weerspiegeling in de Donau. De Z50 toonde zich opnieuw van zijn sterkste kant. “De autofocus werkt schitterend, zelfs bij zeer weinig licht. De ISO heb ik een beetje opgekrikt, zodat ook de sterren zichtbaar werden. En dankzij een kleine tripod hoede ik me geen zorgen te maken over de lange sluitertijd. Ideaal.”

De uren daarna waren een rush om tegen het eerste ochtendlicht het hoogste punt van de stad te bereiken, voor sfeervolle zichten op de beroemde kettingbrug die stadsdelen Boeda en Pest met elkaar verbindt. “Helemaal boven heb ik ook een paar 4K/UHD time-lapse-filmpjes gemaakt. Ook daarvoor is de Z50 een droom: even zoeken hoe dat programmaatje in elkaar zit, en hij doet het werk helemaal voor jou. Bij Nikon werkt alles heel intuïtief, vind ik. Je kunt helemaal met de ervaring bezig zijn en een verhaal opbouwen. Met een beetje technische kennis volgen de foto’s bijna vanzelf.”

 

 

Thomas over de Nikon Z50

“De autofocus presteert fantastisch, ook in slechte lichtomstandigheden.”

“De 4K-video is top. Een revolutie in vergelijking met mijn reflexcamera.”

“Normaal sleep ik 5 kilo fotomateriaal mee. De Z50 is een pluimgewicht, zelfs met de objectieven. Dat scheelt enorm als je lange natuurtochten wil maken.”

“De elektronische zoeker is handig, maar was even wennen.”

“Als standaardlens gebruik ik de bijhorende Nikkor Z DX 16-50 mm. Voor video haal ik, vaker de Nikkor Z DX 50-250 mm boven.”

“Dankzij de FTZ-adapter kan ik ook mijn oude Nikon-lenzen en -filters op de Z50 gebruiken. Handig als je bij daglicht een langere sluitertijd wil gebruiken.”

“De verhouding prijs-kwaliteit is super. Fullframe? Ik doe studentenwerk bij bpost en reis goedkoop, maar het duurdere materiaal is voorlopig wat te hoog gegrepen. Ik vind het ook nog niet nodig. Misschien na mijn studies, als ik het fotoavontuur echt een kans wil geven.”

 

 

Thomas scherpgesteld

Is 19 jaar, woont in Mullem, studeert in Gent

Heeft getwijfeld over fotografiestudies, maar koos toch voor de opleiding leerkracht aardrijkskunde en natuurwetenschappen.

Is 2 jaar serieus met natuur- en landschapsfotografie bezig

Post foto’s en filmpjes op Instagram (@thocra_)