Winter is coming! 10 films (en meer) voor fotoliefhebbers

 

Geen twee kunstvormen zijn zo nauw met elkaar verwant als film en foto. De lockdown biedt je een prima excuus om de beste films waarin fotografie een rol speelt te (her)bekijken. Installeer je comfortabel, met popcorn en een streamingplatform (Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Outbuster of UniversCiné) … Veel plezier!

 

advies-film

 

1. One Hour Photo (2002)

Een wat sinistere Robin Williams werkt in een fotolab. Zijn ongezonde belangstelling voor de familiekiekjes van zijn klanten mondt uit in een regelrechte obsessie.

2. Rear Window (1954)

Een van de absolute meesterwerken van Hitchcock. James Stewart vertolkt een fotograaf die tijdelijk aan zijn rolstoel gekluisterd is. Zijn tijdverdrijf? Zijn achterburen begluren! Een “gouwe ouwe”, maar die nog niets aan spanning heeft ingeboet.

3. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Het inspirerende verhaal van een doodgewone man die de fotonegatieven bij het tijdschrift Life beheert. Hij staat voor de keuze: vluchten voor de realiteit of het leven omarmen.

4. Everlasting Moments (2008)

Verrassende Zweedse film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maria Larsson is in het begin van de 20e eeuw een jonge vrouw uit de arbeidersklasse. Bij een loterij wint ze een fototoestel, dat haar hele leven zal veranderen.

5. Cidade de Deus (2002)

Als er één Braziliaanse film is die je moet gezien hebben, dan is het deze. Twee jongemannen uit dezelfde sloppenwijk in Rio gaan een totaal andere weg op. Geweld, drugs, bendes en … hoop. Een juweeltje!

6. Blow-Up (1966)

Deze schitterende thriller ademt de sfeer van de jaren 60. Een fotograaf ontdekt dat er veel meer schuilt in de uitvergrote details van een toevallig genomen foto. Adembenemend!

 

advies-film

 

7. Memento (2000)

Een van de eerste films van Christopher Nolan. Bijgevolg geniaal, maar onmogelijk samen te vatten. Een man met geheugenverlies, zijn Polaroid en een obsessie: de moord op zijn vrouw oplossen.

8. Proof (1991)

Winnaar van de Gouden Camera op het Festival van Cannes in 1991. De film vertelt het verhaal van een blinde fotograaf die in een driehoeksverhouding verstrikt raakt.

9. Salvador (1986)

In 1986 was regisseur Oliver Stone op zijn hoogtepunt, met twee films: Platoon en Salvador. Hij vertelt het verhaal van een mislukte journalist tijdens de burgeroorlog in El Salvador. Een protestfilm die lang nazindert.

10. Kodachrome (2017)

In deze roadmovie reizen een oude fotograaf, die zijn levenseinde voelt naderen, en zijn zoon helemaal naar Kansas om oude Kodachrome-rolletjes te laten ontwikkelen in het enige overgebleven lab.

 

Documentaires en series

Keuze in overvloed … Van het uitstekende What Remains (2005), over de levensloop van de Amerikaanse fotografe Sally Mann, tot het ontroerende The Salt of the Earth (2014) van Wim Wenders, die het werk van Sebastião Salgado belicht. De iconografie van Che Guevara wordt onderzocht in Chevolution (2008), terwijl Finding Vivian Maier (2013) het ongelooflijk boeiende leven vertelt van deze street photographer, die nooit zonder haar Rolleiflex op pad ging. The Mexican Suitcase (2011) buigt zich over het lot van de 4 000 negatieven die tijdens de Spaanse burgeroorlog werden gemaakt. De sterke documentaire War Photographer (2001) volgt oorlogsfotograaf James Nachtwey op het terrein. Een niet te missen parel bij de series is Tales by Light (2015) (drie seizoenen), in de voetsporen van vijf fotografen in alle windstreken.