Carl De Keyzer, Bieke De Poorter en Tim Dirven zijn Vlamingen, maar is er nog iets anders dat hen bindt? Ze behoren alle drie tot de 100 fotografen die dit jaar worden gelauwerd door het bekende Amerikaanse festival Eyes on Main Street Wilson. Wij halen het trio voor onze lens. 

 

Vlaamse blik op de wereld x 3

 

We begven ons naar Wilson, in de Amerikaanse staat North Carolina. Sinds vijf jaar vindt er een outdoor Photo Festival plaats. De editie 2019 loopt van 27 april tot 4 augustus, dus ruim drie maanden, met talrijke activiteiten en tentoonstellingen. Er is een ruim aanbod voor kinderen en “artists in residence” krijgen het jaar voordien een uitnodiging om een maand ter plaatse te verblijven. Het Festival bekroont gevestigde of opkomende internationale topfotografen. 100 zorgvuldig geselecteerde artiesten. Dit jaar zijn er 5 Belgen bij, onder wie Carl De Keyzer, Bieke De Poorter en Tim Dirven, die bij ons grote faam genieten. Elk van hen heeft recht op één foto in de grootste tentoonstelling: “Main Street, a Crossroad of Culture”. Een mooie erkenning voor onze drie talentvolle Vlamingen met een scherpe blik.

https://www.eyesonmainstreetwilson.com/

 

 

CARL DE KEYZER

Wie kent deze Gentenaar niet, een vaste waarde voor Magnum, met een ellenlange bibliografie? De zestiger drukt al 40 jaar zijn stempel op de fotografie in het noorden van ons land. Niet alleen door zijn technisch meesterschap en de kracht van zijn composities, maar ook door de gedurfde intelligente aanpak van zijn onderwerpen. Van “Homo Sovieticus”, over de val van de Sovjet-Unie, tot “God Inc.”, over de Amerikaanse kerken die patriottisme en godsdienstijver combineren, tot zijn magistrale “DPR Korea Grand Tour” (waar de foto op de “Main Street”-tentoonstelling uit komt), toen hij braaf en nauwgezet het officieel uitgestippelde parcours volgde (220 plekken op 60 dagen!)… om des te beter het laagje vernis van de theatrale propaganda weg te krabben en een ironisch en diepgravend portret te schilderen van een land en een volk.

www.carldekeyzer.com

 

 

BIEKE DE POORTER

Een andere invalshoek, een andere sfeer, maar evenveel durf om de uiterlijke schijn te doorbreken en alle regels, ook de fotografische, op hun kop te zetten. Bieke is nog maar 30, maar al een vaste waarde met haar eigen stijl en haar onvoorspelbare relatie met de mensen die ze fotografeert als een rusteloze onderzoekster. Zij betrekt hen als het ware bij het scheppingsproces en schrijft haar verhaal samen met hen. Voor een boek over Egypte mochten zij bijvoorbeeld commentaren toevoegen aan de opnames. Samenwerking ligt ook aan de basis van haar “Agata”-project van eind 2017, over een jonge vrouw uit een Parijse stripteasebar. Bieke De Poorter steunt op toevallige ontmoetingen, werkt schijnbaar zonder plan en voegt een snuifje fictie toe om ons op een dwaalspoor te zetten en de afstand tussen haar leven en dat van haar onderwerp te verkleinen. Haar foto op de tentoonstelling in Wilson, North Carolina, is ouder en komt uit de serie “I Am About to Call It a Day” van 2010, over de VS. 

www.biekedepoorter.com

 

 

TIM DIRVEN 

Deze Vlaamse fotograaf verdient de eretitel “globe-shooter”. Maar verwacht van hem geen gemakkelijke, rustgevende beelden. Na een opleiding documentaire fotografie richt hij zijn blik op de mensenmassa die vastloopt in conflicten, humanitaire rampen en chaos. De schokken die door onze moderne wereld gaan en de mensen die er het slachtoffer van zijn, lokken bij hem een humanitaire reflex uit. Die stelt hij ten dienste van de pers, zoals de krant “De Morgen”. Je vindt Tim Dirven op plekken waar niets nog eenvoudig is, in noord en zuid: Roemenië en ex-Joegoslavië, Jemen, Afghanistan, Tsjaad, … Met zijn series oogstte hij prijzen en internationale erkenning. Hij werkt vooral in zwart-wit en sinds kort ook in kleur. De intieme verhalen van gewone mensen in een dramatische situatie lopen als een rode draad door zijn werk. Hij staat pal, vaak letterlijk en figuurlijk in de modder, naast mannen, vrouwen en kinderen die zich staande proberen te houden dankzij hun “Karkas”. Dat is ook de titel van een tentoonstelling en boek na 25 jaar kijken naar mensen in een nooit aflatend streven naar evenwicht.

www.timdirven.com