De Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM, compromisloos hoogstandje en toch compact 

 

Het zou om een uiterst compact en slank professioneel teleobjectief gaan, robuust, met de nieuwste technologische innovaties en een onberispelijke constructiekwaliteit. Lost de Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM al die beloften in? Wij zochten het uit.

 

De bezitters van een Canon EOS R of RP body kijken er al een tijdje naar uit en nu is hij er, de derde zoom in het RF-gamma. De letter “L” in de naam van dit teleobjectief voor professionele fotografen is geen toeval. Het heeft immers de uitzonderlijke beeldkwaliteit en legendarische betrouwbaarheid die de faam van de L-reeks van de Japanse fabrikant hebben gevestigd. Deze topklasse nieuwkomer is wellicht de ideale metgezel van ervaren en deskundige fotografen. Hij leent zich voor landschaps- en sportfotografie en voor dierenreportages, onder andere dankzij zijn fluisterstille autofocus. Toch dringt een vergelijking van deze RF 70-200 mm met de EF-versie zich op, want die heeft hetzelfde zoombereik. Wat geeft dat in de praktijk?

 

Alles mooi in proportie

Het eerste verschil van formaat, is precies … het formaat! Dit objectief met RF-vatting maakt meteen indruk omdat het zo licht en compact is, vooral in ingeschoven stand. Het is zelfs bijna één derde lichter dan zijn EF-equivalent: 1070 g (1200 g inclusief statiefaansluitring) en slechts 146 mm lang. Die gegevens zijn goed voor de titel van “kortste en lichtste teleobjectief ter wereld”, met bovendien een maximale diafragmaopening van f/2.8 voor fullframe sensoren. Zo helpt dit nieuwe objectief de professionele fotografen van hun eeuwige dilemma af: ze willen graag met dit zoombereik op pad gaan, maar tegelijk is het één van de zwaarste en grootste objectieven om mee te zeulen. Het ultralage gewicht werd mogelijk omdat de RF-vatting geen spiegel heeft, zodat de lensgroepen dichter bij de sensor kunnen worden opgesteld. Wegens het ontbreken van interne zooming schuift het objectief anderzijds wel uit tot een maximale lengte van 212 mm (bij 200 mm zoombereik).

 

 

Stabieler en meer comfort

Een ander belangrijk verschil met de EF-versie is de beeldstabilisatie. De RF biedt een optische stabilisatie die tot 5 stops camerabewegingen compenseert (waar dat bij de EF-versie van de derde generatie maar 3,5 stops bedraagt). Het teleobjectief is technologisch zo geavanceerd, dat het ook laagfrequente trillingen van het fototoestel detecteert en corrigeert, zelfs als die nauwelijks merkbaar zijn, zoals de ademhaling van de fotograaf. In combinatie met een snellere communicatie via een grotere bandbreedte tussen objectief en body levert de stabilisatie nog aanzienlijk scherpere beelden op, zeker als er weinig omgevingslicht is. Door de compacte afmetingen ligt het objectief ook beter in de hand, onder andere dankzij het zwaartepunt dat in de richting van de body is opgeschoven.

 

Elektronisch gecontroleerd continu scherpstellen

De Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM is het eerste objectief met twee Nano USM-eenheden. Het betreft een dubbele motor voor soepel, snel en stil continu scherpstellen. Met dit technische hoogstandje slaagt Canon erin om twee lenzengroepen apart te bedienen. Dat levert diverse voordelen op, zoals een kortere minimale scherpstelafstand: van 1,20 m bij de EF 70-200mm naar slechts 70 cm bij de RF 70-200. Ook werkt de autofocus nauwkeuriger.

 

 

De waarborg van de L-serie

Canon maakt van de bouwkwaliteit van zijn L-reeks een erezaak. Afdichtingen garanderen een vocht- en stofdichte werking en de lenselementen vooraan en achteraan kregen een fluorcoating. De 17 lenselementen zijn in 13 groepen georganiseerd. Er zitten twee asferische lenzen tussen, een Super UD-element en vier UD’s om alle vervormingen, chromatische afwijkingen en kleurzwemen te corrigeren. Het resultaat is ronduit indrukwekkend. De drie instelringen hebben elk een andere textuur om een blindelingse bediening te vergemakkelijken. Een van de ringen is personaliseerbaar voor extra controle over bijvoorbeeld de sluiter, de ISO-waarde of de belichtingscompensatie.

 

Topprestaties over de hele lijn

De homogene en uitstekend presterende RF 70-200mm f/2.8L IS USM-zoom is met zijn haarscherpe beelden en snelle en stille autofocus een figuurlijke kanjer (want letterlijk heel compact) die alle beloften inlost. Hij wordt geleverd met een zonnekap en een afneembare, draaibare statiefaansluitring. Dit professionele Canon-teleobjectief kost € 2 599,00.