Nieuwe Canon EOS 850D, lenteschoonmaak bij Canon 

 

Canon blijft zijn aanbod stroomlijnen. Na de EOS 250D en de EOS 90D is het nu tijd voor de EOS 850D. Een middenklasser onder de body’s, compleet en met sterke kwaliteiten, die vooral de doorgewinterde amateurs moet aanspreken. Daar zal hij beslist in slagen, ook al kun je hem moeilijk revolutionair noemen. 

 

De EOS 850 D past in het rijtje van de Canon-reflextoestellen met APS-C-sensor. De fabrikant is zijn aanbod aan het uitdunnen, want de nieuwkomer vervangt twee body’s (de 77D en 800D). Eerder had de EOS 90D ook al de 80D én de 7D naar de geschiedenisboeken verwezen. Het Japanse merk brengt meer structuur in zijn aanbod van digitale reflextoestellen (voor debutanten, amateurs en profs) en maakt plaats voor zijn hybrides. Voor deze EOS 850D is er zeker een publiek dat zijn meer dan correcte prestaties, constante kwaliteit, gewaardeerde en goed afgebakende functies en concurrerende prijs zal weten te waarderen. Zonder de compatibiliteit met het hele gamma EF- en EF-S-objectieven te vergeten. Met andere woorden: dit wordt een blijver.

 

 

 

Klassiek en betrouwbaar 

Om te beginnen verdient de processor uit de DIGIC-reeks onze aandacht. Het gaat hier om versie 8, zoals in de nieuwste hybrides van Canon. Het samenspel van hardware en software in de DIGIC-technologie is bepalend voor talrijke essentiële aspecten van het uiteindelijke beeld, zoals kleurenweergave, luminantie, scherpte en contrastevenwicht. Met de DIGIC 8 speelt Canon op bekend terrein, met een voorspelbaar hoge kwaliteit en een snel reagerende processor. Ook met de APS-C CMOS-sensor van 24,1 miljoen pixels kiest Canon voor een klassieke, beproefde oplossing. Geen verrassingen … dus ook geen onaangename! 

 

Autofocus biedt zekerheid 

Zeggen dat de EOS 850D helemaal niet vernieuwt, zou overdreven zijn. Er zijn inderdaad enkele recente doorbraken van de EOS 90D overgenomen, zoals de meetsensor van 220.000 pixels. Of het 45-punts cross-type AF-systeem met fasedetectie, dat ook iTR-gezichtsprioriteit omvat. Via het LCD-scherm beschik je niet alleen over oogdetectie en tracking, maar ook over de Dual Pixel AF-technologie met maximaal 143 AF-punten. Deze innovatie van Canon uit 2013 zorgt ervoor (in afwachting van de aangekondigde Quad Pixel AF?) dat de sensorpixels zowel het uiteindelijke beeld vormen als dienen om scherp te stellen. 

 

 

 

 

Kers op de taart: 4K 

Dit is duidelijk één van de sterkste argumenten om een ruim publiek te overtuigen. Je kunt filmen in 4K (UHD), mét 5-assige elektronische stabilisatie. Er zit een 3,5 mm aansluiting op het toestel voor een externe microfoon. Maar als je sneller wilt opnemen dan 30 beelden/seconde, daalt de resolutie tot Full HD (tot 60 b/s). Eveneens interessant is het volledig kantelbare LCD-touchscreen met een comfortabele diagonaal van 7,5 cm. Geen verrassingen bij de aansluitmogelijkheden: USB, wifi en Bluetooth, voor een eenvoudige koppeling met onder andere een tablet of smartphone. 

 

Coherent geheel 

Ook de algemene vormgeving doet vertrouwd aan, met oplossingen die hun degelijkheid hebben bewezen. Toch heeft Canon ook vernieuwd, met een gekarteld keuzewieltje aan de achterzijde en een AF-ON-knop naast de duimsteun. De Canon EOS 850D weegt 515 gram zonder accessoires en is dus compact, licht, prestatiegericht en polyvalent. En vooral: ook de prijs is compact! Om kennis te maken met de reflexfotografie of een oudere body te vervangen, is deze Canon een ideale metgezel.