Een fototas, statief, reflector, harnas of reinigingsset … Stuk voor stuk kleine dingen voor een radicaal andere fotobeleving.

 

Accessoires, je bondgenoten voor meer comfort  

 

Trek je er een dagje op uit om te fotograferen, voor je plezier of je werk? Dan hoop je op de ideale omstandigheden, met onberispelijk functionerend en compleet materiaal en niet te zware fysieke inspanningen. Want je wil al je energie reserveren voor je foto’s. Maar soms valt zo’n dag tegen, door allerlei ongemakken. Een pijnlijke rug door het zware materiaal, opnames die onmogelijk blijken omdat je net dat ene accessoire niet bijhebt, een batterij die je in de steek laat (en er is geen vervanger bij de hand), wazige foto’s (had ik maar een statief meegebracht …), enz. Deze realistische situaties wil je liever vermijden. Daar moet je wel een beetje geld voor over hebben, maar je krijgt er veel comfort voor in de plaats. Daarvoor zorgen onder andere de volgende zes bondgenoten.

 

Tas(sen)

Dat je iets nodig hebt om je fotospullen in te vervoeren, ligt voor de hand. Toch kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fototassen zijn. Inderdaad in het meervoud, want de fotografie is een kunstvorm met talrijke facetten. En voor elk facet de juiste tas is geen overbodige luxe. Je materiaal is dan optimaal beschermd en je hebt zoveel mogelijk elementen (body, objectieven, zonnekappen, batterijen, geheugenkaartjes, flits, …) meteen bij de hand. Wat je nodig hebt, hangt af van de plaatjes die je wil schieten. Een middelgrote of zelfs een schoudertas volstaan voor mobiele fotografen, die hun toestel altijd bliksemsnel tevoorschijn kunnen halen via de opening met rits op de zijkant. Een grote rugzak is dan weer ideaal om heel je uitrusting overal ter beschikking te hebben. Inclusief je laptop in een apart vak. Een rugzak vangt niet alleen schokken op en beschermt goed, maar verdeelt ook het gewicht. Je ruggengraat zal je dankbaar zijn!

 

 

Draagriemen en harnassen

Wil je je hals- en rugwervels helemaal blij maken? Vervang dan de meegeleverde basisriem die rond je nek loopt door een schouderriem, of nog beter: door een harnas. Met dergelijke riemen (van het type Carryspeed) draag je bijvoorbeeld een omvangrijk digitaal reflextoestel comfortabel op je heup. Met één beweging heb je het klemvast in de hand om onverwachte momenten vast te leggen. Het schouderkussentje in neopreen verdeelt het gewicht en vergroot je comfort. Ook harnassen zijn comfortabel, bovendien polyvalent en compleet uitgerust, maar wel duurder. In sommige kun je met gemak twee toestellen en enkele accessoires kwijt. Je trekt ze aan als een rugzak en ze zijn speciaal ontwikkeld voor een ideale gewichtsverdeling over je schouderbladen in combinatie met veel foto-ergonomie. Met een harnas heb je bovendien de handen vrij wanneer je rondwandelt.

 

 

Reflector en cobraflits

Te weinig natuurlijk licht? Geen probleem, je lichtassistenten staan klaar! Een reflector lijkt misschien een onbeduidend accessoire, maar hij redt heel wat opnamen. Zijn taak is eenvoudig, maar essentieel als je geen flits bij de hand hebt: het schaarse omgevingslicht concentreren op je onderwerp, dat plots baadt in het licht. Reflectoren zijn perfect draagbaar en open te vouwen als een paraplu, bestaan in allerlei formaten en kunnen door hun kleur (wit, zilver, goud, …) zelfs effecten toevoegen. Sommige modellen zijn modulair, met diverse oppervlakken. Onmisbaar, zeiden we, net als een flits, die andere bondgenoot van elke fotograaf. Samen bieden ze maximale mogelijkheden om met licht te spelen, zowel binnen als buiten.

 

 

Statief

Hoe zou je zorgvuldig gekadreerde, haarscherpe portretten met een uitgekiende compositie tot stand kunnen brengen zonder statief? Of een geslaagd zelfportret? Met een statief beweeg je je ongehinderd vóór de lens en word je het onderwerp van je eigen opname. Ook voor magische foto’s met lange sluitertijd of nauwkeurige nachtopnamen is een statief onvervangbaar. Je vindt er tegenwoordig lichte, compacte, polyvalente en robuuste. Vóór je aankoop wel even checken hoeveel je body en objectief wegen, want bij elk statief hoort een maximumgewicht.

 

 

Reinigingsset

Hoe je het ook draait of keert, stof, regendruppels, zandkorrels en vingerafdrukken blijven je grootste vijanden. En in je niet aflatende strijd tegen deze boosdoeners is een reinigingsset je geheime wapen. Je hebt er eenvoudige en heel geavanceerde en ze houden je materiaal (en je opnamen) in goede staat. Denk aan allerlei doekjes, spateltjes om de sensor te reinigen, stiften die je objectieven oppoetsen, blaas- en zuigbalgjes die stof verwijderen, reinigingsvloeistoffen, … Kortom, alles om “proper” te fotograferen.