De International Photo Fair van Bièvres zou geen enkele rechtgeaarde fotoliefhebber mogen missen. Dit feest voor het oog omvat zowel een brocante als openluchttentoonstellingen en plekken voor intense dialoog.

 

Een beurs als geen andere!

 

Begin juni is de Franse stad Bièvres, in de buurt van Parijs, al voor de 56e keer getuige van een boeiende internationale bijeenkomst van professionele fotografen en fotofans. Een lange traditie, een blik op de toekomst, gebundeld in een rijkgeschakeerd en bovendien gratis evenement, op slechts 300 km van Brussel … Wij geven je 4 extra redenen om er je eerste weekend van juni te gaan doorbrengen.

 

 

 

 

Schatten van vroeger die op je wachten

De beurs in Bièvres heeft al een hele tijd de reputatie dat ze het fotografisch erfgoed uit het analoge tijdperk koestert en doorgeeft. Niet minder dan 200 exposanten doen dit jaar mee aan de brocantemarkt, een schatkist vol antiquiteiten, analoge toestellen van alle mogelijke types, originele fotoafdrukken, affiches, reclameposters, zeldzame boeken, in een bonte, sfeervolle mengeling … De gedroomde plek als je op zoek bent naar specifieke filmrolletjes, apparaten en benodigdheden voor je donkere kamer of vergrotingsapparaten om de magie van de zilverkristallen levend te houden. Naast lezingen en workshops herbergt het evenement sinds twee jaar ook een ruimte voor alternatieve procedés. Belangstellenden kunnen er dit jaar de oude technieken van het Becquerel-daguerréotype of de trucjes van de kermisfotografie (her)ontdekken.

 

 

copyright Denis Bourges 

 

Digitaal klikken

Gelukkig komt niet alleen het verleden aan bod op de International Photo Fair van Bièvres. De beurs volgt sinds een jaar ook de huidige evolutie, met een markt voor nieuwe toestellen, digitale innovatie en nieuwe technologieën. Op allerlei stands (soms van fabrikanten) krijg je tips en kan je toestellen testen. Ook voor foto’s afdrukken en fotoprinters is er een hoekje ingeruimd in het centrum van Bièvres.

 

 

 

 

Je ogen de kost geven

Wat is een fotobeurs zonder tentoonstelling(en)? Eigenlijk is de brocantemarkt al een soort ongeordende fotogalerie in open lucht. Daarnaast maakt een honderdtal fotografen graag gebruik van het evenement om een artiestenmarkt te organiseren en hun werken te tonen (individueel of in groep). Bovendien worden de inwoners van stad en streek aangemoedigd om hun werken in te zenden voor de wedstrijd “Les Biévrois aiment la photo”, met foto’s in alle straten van midden mei tot juli. En bij elke editie van het evenement wordt één bekende fotograaf geselecteerd om dit internationale treffen meer luister bij te zetten. In 2019 is dat Denis Bourges, de stuwende kracht van het collectief Tendance Floue. Twee van zijn bekende reportages zijn te bewonderen van 31 mei tot 2 juni (in de “Grange aux fraises” en in het “Maison des photographes et de l’image”). Zijn reeks “Entre deux mondes” (Tussen twee werelden) verkent op schitterende wijze het contrast tussen de ingetogen, stille wereld van de monniken van de Mont Saint Michel en de massa toeristen die het befaamde rotseiland in Normandië overspoelen. En met “Médecin de campagne” (Plattelandsdokter) onderzoekt hij in Bretagne de sociale relaties tussen een arts en zijn patiënten.

 

 

 copyright Denis Bourges

 

 

Je eigen foto’s tentoonstellen

Het evenement heeft ook oog voor de talrijke bezoekers die hun camera meebrengen. De hoofdprijs van de wedstrijd “Vos photos sur la foire” is de kans om later zelf je creaties op een echte tentoonstelling aan het publiek te tonen. Je krijgt daarvoor carte blanche om individuele of collectieve portretten, waargenomen taferelen of originele composities tijdens deze editie 2019 vast te leggen.

 

 

 

56e International Photo Fair van Bièvres

Op 1 en 2 juni 2019. Gratis.

 

https://www.foirephoto-bievre.com/fr/accueil/